Hybride werken

Hybride werken? Ieder heeft zo zijn eigen uitgangspunten

Het uitgangspunt voor hybride werken kan voor elke organisatie weer anders zijn. Kernelementen worden vaak gevormd door flexibiliteit en welzijn maar ook het vinden van een effectieve manier van werken. Bij de eerste aanzet is het uitgangspunt gemiddeld 50% op kantoor en 50% vanuit huis werken. Uiteraard als het werk dat toelaat. Want sommige taken zijn nou eenmaal locatie gebonden. Meer locatievrij werken heeft direct invloed op de mobiliteit. Elke dag met z’n allen door de ochtendspits naar kantoor en in de avondspits weer naar huis is nu al verleden tijd. We gaan minder reizen voor het werk én dat op andere tijden doen. Een direct werkgeversdoel bij hybride werken is meteen ook om het reizen duurzamer te organiseren. Dat is niet alleen prettig voor het klimaat, maar ook goed voor de vitaliteit van werknemers. Pak je de (elektrische) fiets, dan ben je niet alleen groen, maar ook goed bezig. Want je bouwt ongemerkt aan een betere conditie.

Stimuleren helpt

Fietsstimulering

Duurzaam reizen begint natuurlijk met goede alternatieven en de wil bij organisaties en medewerkers om het anders te doen. Regelgeving en nieuwe kaders kunnen net het zetje geven om ook daadwerkelijk andere keuzes te maken. Voorbeeld hiervan is het verlagen van het kilometrage van leaseauto’s. Dat is sowieso een inkoppertje omdat medewerkers minder op kantoor werken en ook minder bij (potentiële) relaties op bezoek gaan. Ook zien we al dat een hogere eigen bijdrage wordt gevraagd voor het privégebruik en voor auto’s met fossiele brandstoffen. Een directe sturing naar de inzet van Elektrische vervoermiddelen door de werkgever klinkt hierbij dan ook niet vreemd.

Vrijheid bij het maken van een keuze

Het klinkt als een te mooie invulling maar waarom de medewerkers die moeten reizen niet de vrijheid geven om zelf te kunnen kiezen of en hoe men reist. Medewerkers moeten zelf kunnen bepalen welk vervoermiddel voor hen het meest efficiënt en duurzaam is. “In de wetenschap dat 30% van de medewerkers binnen een straal van 10 kilometer van het kantoor woont, is de (elektrische) leasefiets een uitstekende optie. Met de elektrische auto ga je op pad als je meerdere afspraken hebt. En voor de trein kies je als je onderweg nog wat stukken wilt lezen. Óf natuurlijk als dat gewoon prettig vindt.” Het hart van dit nieuwe beleid rond woon-werk verkeer vormt de nieuwe mobiliteitsregeling. Met alle technische mogelijkheden om werknemer en werkgever te ondersteunen bij het faciliteren en administreren zijn er op termijn alleen maar winnaars te benoemen. Met een slim aanbod worden medewerkers gestimuleerd een duurzame keuze te maken waarbij een keuze gemaakt kan worden uit een deelauto, deelscooter, openbaar vervoer, fiets, leasefiets en zelfs de eigen auto.