Prijzenoorlog elektrische auto’s en particulier profiteert het meeste

In Nederland is deze week een ware prijzenoorlog uitgebroken rondom de elektrische auto. Vorige week werd de elektrische MG ZS 8000 euro goedkoper, nu volgen Nissan en Renault.

Onlangs maakte MG als eerste bekend dat de elektrische MG ZS per direct 8000 euro goedkoper is geworden. Daardoor kost de Chinese SUV niet langer 30.985 euro maar is hij verkrijgbaar vanaf 22.985 euro. De prijsverlaging is tijdelijk en geldt alleen voor privé-kopers, maar het betekent wel dat de SUV plotseling bijna een derde goedkoper is geworden.

De helft van dat bedrag is afkomstig van een subsidie die de overheid heeft ingevoerd voor particulieren. De korting van 4000 euro is van toepassing op elke nieuwe elektrische auto die sinds 4 juni op kenteken is gezet. Voor gebruikte auto’s, mits gekocht bij een autobedrijf, geldt een korting van 2000 euro. De Nederlandse importeur van MG, de firma Van Mossel, doet daar nog eens een extra korting van 4000 euro bovenop.

 

Zoe en Leaf

Dat gebaar krijgt nu navolging van Nissan en Renault. Dat laatste merk levert de nieuwe Zoe vanaf 29.590 euro, dankzij 4000 euro korting die de Nederlandse importeur momenteel aanbiedt. Met de subsidie van de overheid die daar nog bovenop komt, daalt de aanschafprijs verder naar 25.590 euro. Het kan nóg goedkoper, door het batterijenpakket te huren in plaats van kopen.

Ook Nissan gaat mee in de prijzenoorlog. Net als MG en Renault heeft Nissan besloten de subsidie van 4000 euro voor de Leaf te verdubbelen met een extra korting van 4000 euro uit eigen zak. De tweede generatie Nissan Leaf is sinds kort verkrijgbaar met accupakketten in diverse groottes. Hierdoor koop je de Leaf met het kleinste accupakket (40 kWh), inclusief subsidie, nu al voor 28.990 euro.

Benzineauto’s

Ook voor kopers van een auto met benzinemotor ziet de nabije toekomst er gunstig uit. De nieuwe BPM-tarieven die per 1 juli ingaan als gevolg van de overgang van NEDC naar WLTP, pakken voor een aantal nieuwe auto’s gunstig uit. Zo meldt Mitsubishi dat  het kleinste model, de Space Star, tot 1000 euro goedkoper wordt, terwijl de Mitsubishi Eclipse Cross zelfs 2000 euro voordeliger wordt.

Bron: AD / Erik Kouwenhoven / 19-06-2020