Vanaf 1 januari rijd je voor een prikkie een dure fiets van de zaak

Over een paar maanden (1 januari 2020) wordt het makkelijker om een (lease)fiets van de zaak te rijden. Fietsbedrijven staan in de startblokken om in te spelen op de nieuwe regels, waarvan wordt verwacht dat veel mensen er gebruik van willen maken.

 

Nadat de regels voor de fiets van de zaak de afgelopen jaren strenger waren geworden, voert het kabinet nu een versoepeling door om mensen op de fiets te krijgen. Per 1 januari betalen fietsers die een fiets ter beschikking krijgen via hun werk, jaarlijks 7 procent bijtelling.

Daarmee lijkt het gebruik van de leasefiets heel erg op het (privé)gebruik van de leaseauto. In de praktijk betekent dat dat je als werknemer 7 procent van de adviesprijs van de leasefiets optelt bij je bruto inkomen. Daarover betaal je belasting. De baas betaalt de rest van de leasekosten.

Via de regeling kan je allerlei soorten fietsen aanschaffen. Een stadsfiets of mountainbike, maar ook een bakfiets of e-bike. Wat je betaalt aan bijtelling hangt af van je jaarsalaris en de prijs van de fiets. kijk hier voor een rekenvoorbeeld.

Koop je een simpele fiets waarbij je zelf moet trappen, kan de bijtelling lager uitvallen. Veel rekenvoorbeelden gaan uit van een fiets rond de 3000 of 4000 euro. Dan kan je uitgaan van een maandelijks bedrag tussen de 7 en 10 euro.

Ook Marcel Meijer initiatiefnemer van De MobiliteitsArchitect en tevens betrokken bij vele fiets-stimuleirngs-projecten in het land bevestigt dat er sprake is van een enorme vraag naar een goede fietsregeling. “Je merkt dat met het introduceren van de nieuwe regeling de fiets van de zaak weer duidelijk in de belangstelling staat van werkgevers en werknemers”. De nieuwe regeling schept in ieder geval veel duidelijkheid aldus Meijer en dat maakt het voor beiden interessant.

WKR-regeling

De afgelopen jaren waren de regels voor zakelijk fietsen een stuk ingewikkelder. Nu valt een fiets van de zaak onder de werkkostenregeling. Een werkgevers kan iets extra’s geven, zoals een mobiele telefoon of sportschoolabonnement, onder gunstige belastingvoorwaarden.

Binnen de werkkostenregeling of WKR mag de werkgever tot maximaal 1,2 procent van de totale loonsom van alle werknemers belastingvrij schenken aan het personeel. Komen de extra’s hierboven, dan moet over de rest een hoge heffing worden betaald. Daarnaast moeten alle kilometers die privé worden gefietst geregistreerd worden.

ConnectBike, een bedrijf dat al enige tijd met succes actief is op de Nederlandse en Belgische markt met haar full service fietsoplossingen ziet in het aantal aanvragen voor concrete informatie en advies dat de nieuwe regeling steeds meer aandacht krijgt van profit en non-profit organisaties in Nederland en België.

 

Interesse groeit

Volgens Marcel Meijer is de belangstelling ook eenvoudig te verklaren. Onder de huidige regeling is het faciliteren van een fiets van de zaak een administratieve uitdaging (lees: last) welke per 1 januari a.s. direct van de baan is. Logisch dus dat werkgevers wederom de fiets van de zaak als toegevoegde arbeidsvoorwaarde zien en die – als men het goed organiseert – ook prima aansluit bij uitdagingen in de zin van parkeer- en filedruk maar ook waarde toevoegt als het gaat om de vitaliteit van de medewerkers.

 

(Bron: Een deel van dit nieuwsbericht is overgenomen en vrijelijk bewerkt uit de publicatie op RTL nieuwssite d.d. 16-08-2019)