Met all-season banden naar Duitsland? Mag dat wettelijk?

Winterbanden en sneeuwkettingen in Duitsland

In Duitsland moet de auto voorzien zijn van banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden: rij dus op winterbanden in Duitsland als het winter is of wordt. Dan moeten auto’s ook beschikken over een winteruitrusting.

 

Winterbanden of all-season banden

  • Verplicht bij winterse omstandigheden – Als winterse omstandigheden dat vereisen, is het gebruik van winterbanden dan wel all-season banden verplicht. Dit wettelijke voorschrift geldt ook voor Nederlandse auto’s en campers. Voor motoren geldt de winterbanden plicht niet.
  • Winterse omstandigheden zijn ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming.
  • Winterbanden of all-season banden moeten zijn voorzien van een sneeuwvlok symbool, maar ook banden met alleen de aanduiding M+S die vóór 1 januari 2018 zijn gefabriceerd, worden als winterband beschouwd. Zie ‘Nieuwe eisen sinds 1-1-2018’ hieronder.
  • De banden moeten wettelijk een profieldiepte hebben van ten minste 1,6 mm, maar een minimum van 4 mm wordt aangeraden.
  • Wanneer er winterbanden of all-season banden zijn gemonteerd, moet de bestuurder zich aan de voorgeschreven maximumsnelheid voor deze banden houden. Deze maximumsnelheid staat met een lettercode op de zijkant van de band vermeld. Als de maximumsnelheid van de winterbanden lager is dan die van de auto, moet op het dashboard binnen het blikveld van de bestuurder een sticker aangebracht worden met daarop de maximumsnelheid van de banden.
  • Winterbanden zijn niet verplicht voor aanhangers. Uit veiligheidsoverwegingen wordt echter aangeraden om bij winterse omstandigheden ook een aanhanger met winterbanden uit te rusten.
  • Let op: Als je bij winterse omstandigheden in een auto met zomerbanden rijdt, riskeer je een boete, maar als je bovendien een verkeersopstopping veroorzaakt omdat de zomerbanden onvoldoende grip hebben op het wegdek, kan de boete hoger zijn. Als je bij winterse omstandigheden op zomerbanden rijdt en een ongeval veroorzaakt, kan het niet monteren van winterbanden worden gezien als grove nalatigheid.

Kijk voor het volledige artikel en de wettelijke eisen op de site van de ANWB.

Wil je meer weten over het aanbod van all-season banden met een ‘vlok’ symbool als alternatief voor de winterbanden? Stuur ons een bericht en wij nemen snel contact met je op.

Bron: ANWB artikel nieuwsbrief 08-02-2020